Aronya fidanı yüzlek köklüdür. Bu nedenle toprak işleme yüzeysel olarak yapılmalıdır. İlkbahar dönemindeki toprak işleme, toprağın havalandırılması yanında yabancı ot kontrolünün sağlanması bakımından da çok önemlidir. Aronya fidanının su talebi, diğer meyve türlerinin ihtiyaçlarından farklı değildir. Yıllık 500-600 mm aralığında yağış bitki gelişimi için yeterlidir. Ancak yağışın vejetasyon (büyüme-yetişme) döneminde yağması önemlidir. Sulama mevcut imkânlara göre damla veya yağmurlama yöntemlerinden birisiyle yapılabilir.
Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre aronya fidanının dikildiği toprağın daima 20 cm derinliğe kadar nemli olmasını sağlayacak şekilde sulama yapılmalıdır. Hasat sonrası kış ayları boyunca iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz.
Saksıda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği
Aronya fidanınızın poşeti varsa, poşeti toprağını dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Kullanacağınız saksı başlangıç için asgari 10 litrelik, toprağınız ise çiçek toprağı olmalıdır. Aronya fidanı saksı içerisinde mutlaka kıştan bahara kadar dışarıda kalmalıdır. Aronya fidanının meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılanması gerekir.
Aronya Fidanı Zararlı Mücadelesi
İlkbahar aylarında yapılacak olan hafif bir budama ile aronya fidanı ocakları içindeki çalıların arası açılarak hastalıklı ve zarar görmüş dalların ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Açılan ocakta terbiye budaması ile sıkışık olan sürgünlerde aralama yapılarak havalanma artırılır ve hastalık-zararlı riski azaltılır.
Aronya fidanlarında baharla beraber gelen yaprak biti zararlısı, meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek zararlısına dikkat edilmelidir. Zararlı mücadelesinde 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve 1 diş rendelenmiş sarımsağı, 1 litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın. Bitkinin yapraklarının altına ve üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız. Sarımsak kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz. Her fidana baharla beraber bir renkli, kokulu, yapışkan tuzak koymakta fayda vardır. Bakla zınnı zararlısı için mavi leğen de önemli bir zirai savaş yöntemidir.
Aronya Meyvesinin Toplanması
Aronya meyvesi ağustos sonundan itibaren olgunlaşmaya başlar ve eylül sonuna kadar geçen süre içinde toplanır. Meyvelerdeki sağlıklı görüntü veren pus tabakası, meyveden silinmez. Taze aronya meyvesi sert, dolgun, kuru, dış yüzeyi düzgün ve gümüş gibi parlak pus tabakasına sahip olmalıdır. Yaprak ve sap içermemelidir.
Tam olgunlaşmış, sağlam ve nemsiz olan meyveler 0°C ile 1°C sıcaklık ile %90-95 nispi neme sahip soğuk hava depolarında herhangi bir kalite kaybına uğramadan 2 ay muhafaza edilebilir. İşlenecek olan aronya meyveleri –18°C’de hızlı dondurma ile şoklanmalı ve -23ºC’de saklanmalıdır. Dondurulmuş aronya soğuk zinciri ile satışa sunulabilir, sanayide işlenebilir veya çok az bir vitamin-mineral kaybı ile uzun yıllar muhafaza edilebilir.
Aronya Fidanı Satışı
Aronya fidan seçiminde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve kontrol edilen fidan üreticileri tarafından üretilen, sertifikalı ve etiketli aronya fidanları tercih edilmelidir. Kayıtsız olarak fidan üretimi ve pazarlaması 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu kapsamında yasaklanmış durumdadır. Bahçe tesis edecek üreticilerin bu hususu dikkate almaları önem arz etmektedir. Sertifikalı fidanlar; standart sınıfı (sarı etiketli) ve sertifikalı sınıfında (mavi etiketli) olmak üzere belgelendirilmektedir. Sertifikalı sınıfına haiz fidanlar ismine doğruluğu, hastalık ve zararlılardan ari olması garanti edilen damızlıklardan alınan çoğaltım materyalleri ile üretilmektedir. Standart sınıftaki fidanlarda ise üreticinin beyanına göre aronya fidanının çeşit bilgileri garanti edilmekte ve bitki pasaportu yönetmeliği kapsamında kontrolleri yapılmaktadır.