- Aronya meyvesi hangi ülkeye özgüdür?
Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, son yıllarda ülkemizde de üretilerek adını duyurmaya başlamıştır. Aronyayı güçlü etkisi nedeniyle sık sık yemeklerinde kullanan Kızılderililer, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için bu meyveden yararlanmışlardır.
- Aronyanın sağlığa faydası nedir?
Aronya meyveler arasında en çok antioksidan oranına sahip olan meyvedir.
Antioksidan; diyabet, kanser, kalp, Alzheimer, demans gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Ayrıca antioksidan, hücre yenilenmesinde büyük rol oynamaktadır.
- Aronya meyvesini ne kadar tüketebiliriz?
Bilimsel araştırmalar günlük almamız gereken antioksidan miktarının 3000-5000 ORAC değeri miktarında olmasını önermektedir. 100 gr aronya 16062 ORAC değerindedir.
Günlük olarak,
Taze aronya meyvesi: yaklaşık 30 adet
Kuru aronya meyvesi: 1 avuç miktarı
Aronya suyu: 100 – 300 ml
Aronya konsantresi: 15 ml
Aronya tozu: 1-2 çay kaşığı
Aronya lifi: 1-2 çay kaşığı
- Kolesterolüm için tüketsem faydası olur mu?
Beslenme ve sağlık alanında tartışmaya konu olan kolesterol pek çok kişinin mücadele ettiği kalp ve damar hastalıklarını oluşturur. Vücuttaki kolesterolün kandaki seviyesinin yüksek olması, birçok kronik hastalığın oluşmasına neden olur. Bu yüzden kolesterol yüksekliği bulunan kişilerin sağlıklı beslenerek kolesterol seviyesini dengede tutması gerekir.
Meyveler kalp için sağlıklı bir besindir. Araştırmalara göre aronyanın çözünür lif içermesiyle kötü kolesterolü uzaklaştıran kalp dostu bir meyve olduğu ve düzenli kullandığı takdirde kolesterolü kan şekerini normalleştirdiği düşünülmektedir.
Aronya meyvesi lif içermektedir. Lif besinlerin sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olur. Su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin yoğunluğunu artırarak midenin boşalmasını geciktirir böylece midede tokluk hissi artar ve yeme isteği azalır. Düzenli tüketimde kilo vermeye etkisi bulunmaktadır diyebiliriz.
Aronya meyvesinin kanser üzerinde olumlu etkileri bulunur. Ohio Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yapılan başka bir farmakolojik araştırmada yayınlanan 2010 tarihli bir çalışmada %5 aronya meyvesi içeren özel diyetle beslenen kanserojen bileşiğe maruz kalan sıçanlarda özofagus kanserini önlediği görülmüştür. Bu sebeple aronya meyvelerinin tümör oluşumunu ve büyümesini önlemede oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Daha fazla için www.aronya.com’u ziyaret edebilirsiniz.
- Sindirim sistemini rahatlatır mı?
Aronya, sindirim sistemini rahatlatır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Çok tüketilmesi halinde ishale sebep olabilir.
- Karaciğerdeki hastalıklara yararlı olur mu?
Aronya meyvesi düzenli tüketildiğinde akciğer ve karaciğer temizlenmesini sağlayarak zararlı bakterilerin idrar yoluyla vücuttan atılımını sağlar. Karaciğer hücrelerinde metabolik süreci iyileştirmeye yardımcı olur.
Aronya, vücuda çevresel koşullar ve sağlıksız beslenme sonucu giren serbest radikallerin temizlenmesinde görev alarak hücrelerin zarar görmesini engeller ve yenilenmesine yardımcı olur.
Aronyanın içeriğindeki güçlü antioksidan olan antosiyaninler yaş ile ilişkili beyin fonksiyon ve hafızadaki bozulmanın yavaşlatılması için mükemmel bir kaynaktır.
- Çocuklar aronya tüketebilir mi?
Aronya herkes tarafından tüketebilen antioksidan oranı yüksek bir meyvedir. 4 yaşından büyük çocuklar da aronyayı rahatlıkla tüketebilir.